Opleiding

 

 

WAAROM DEZE OPLEIDING?

In het leven zijn er vele momenten van verlies. Het omgaan met een verlies kan gepaard gaan met hevige emoties. Rouw is het antwoord dat we (als individu, familie, cultuur, samenleving) geven op het verlies van een betekenisvolle relatie. Het kan hierbij gaan om het overlijden van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van relatie (scheiding), verlies van werk en verlies van vaderland. Rouw kan ingrijpende en soms traumatische vormen aannemen. Dit maakt dat er in toenemende mate behoefte is aan inzicht in rouw en verliesprocessen. Vooral voor diegenen die, soms dagelijks, geconfronteerd worden met rouwende cliënten. 

 

WAT MAG JE VERWACHTEN?


Professionele en persoonlijke ontwikkeling

De training biedt een compleet programma waarmee rouwzorgers (vrijwilligers en beroepskrachten uit de sectoren welzijn, gezondheidszorg, pastoraal werk, onderwijs, uitvaartbegeleiding, justitie en politie ea.) die soms dagelijks geconfronteerd worden met rouwenden, hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten om rouwenden steun te bieden die ze nodig hebben. De training Rouwzorg is ontwikkeld op basis van de training Nabijblijven (samenwerkingsproject met het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn en de Universiteit van Utrecht) en de geaccrediteerde Post-Hbo opleiding Rouw en verliesbegeleider van het LSV. 

 

Doel van de training 

1. De training biedt je inzicht in:  

 

Manifestatie van rouw (lichamelijk, emoties, denken, gedrag)

Rouwstijlen (copingstijlen)

De relatie tussen hechting- en rouwstijl

De invloed van vroegkinderlijke ontwikkeling

De invloed van vorige generaties (Contextuele benadering)

De invloed van zin- en betekenisgeving op rouw

Veerkracht

Complexe rouw

 

2. Tijdens de training leer je vaardigheden om tussen "afstand en nabijheid" rouwenden troost te geven, een oriënterend gesprek te voeren en te begeleiden bij specifieke thema's zoals eenzaamheid, versterking veerkracht, steunende omgeving, nieuw perspectief ea.  

  

3.  Tijdens de training ervaar je:  

 

Hoe je eigen rouwproces zich ontwikkeld heeft

Hoe je eigen proces van invloed is op het contact met rouwenden


Doelgroepen


De training is bedoeld voor:

Vrijwillige rouwzorgers, d.w.z. zij die onbetaald rouwenden begeleiden. Beroepskrachten die in de uitoefening van hun werkzaamheden in contact komen met rouwenden bijvoorbeeld medisch maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, huisartsondersteuners, jeugdzorg, ouderenzorg, politie, justitie, mensen werkzaam in het onderwijs enz.) 

 

Wat zeggen anderen over de training?

Dini van Beek 

De training rouwzorg heeft mij persoonlijk en als professional diepgaande inzichten gegeven. De theorie naar de laatste wetenschappelijke onderzoeken en de vele praktijkoefeningen maakt deze training tot een verrijking voor elke coach en counselor. Klaas-Jan is een gepassioneerd docent die put uit een rijke bron van ervaring.

Barry Nijenhuis

De training rouwzorg heeft mijn ogen geopend. Rouw is voor mij niet meer zo donker maar een stuk lichter geworden. Ik heb veel inzicht gekregen in alle facetten van rouw. De inspirerende en deskundige begeleiding zorgde voor een goede sfeer waarin iedereen zich vrij voelde. Ik ga vol vertrouwen het geleerde professioneel inzetten. 

Cynthia Louwers

Waarom ben ik hier niet eerder heen gegaan? Dat was wat ik na de eerste trainingsdag meteen dacht. Ik werd meegenomen in een prachtige sfeer waarin een nieuwe wereld voor me open ging. Inspirerende trainers maakten de trainingsdagen waardevol. Rouw is dus toch niet zo eng als ik altijd dacht. Alles viel op zijn plek en ik heb een mooie basis gelegd om er ook professioneel mee aan de slag te gaan. 

Annemieke Koldenhof

Inzicht in de theorie achter verlies en rouw heeft mij rust en vertrouwen gegeven om mensen met een beteknisvol verlies goed te kunnen begeleiden. 

 

KERNDOCENT

Klaas Jan Rodenburg; Gestalt therapeut, rouw en verliesdeskundige, directeur van het Landelijk Steunpunt Verlies. Docent en trainer bij de Post-HBO opleiding Rouw- en verliesbegeleider en bij de opleiding medisch studenten (VU Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

Praktische informatie
Opleidingsduur Februari 2024 - Mei 2024
Lestijden 09.30 tot 16.30 uur
Data opleiding

5 en 6 februari 2024

9, 25 maart en 22 april 

6 en 31 mei   

Voorbereiding ca. 4 uur per week
Locatie Amersfoort
Groepsgrootte Minimaal 6 en maximaal 15 studenten
Leveringsvoorwaarden Klik hier voor onze voorwaarden
Studiekosten

€ 1.650,- inclusief koffie, thee en lesmateriaal; exclusief boeken en lunch.

Geschatte kosten boeken: €40,- ('Ze zeggen dat het overgaat' en 'Helpen bij verlies en verdriet')

Certificaat

Om in aanmerking te komen voor het LSV Rouwzorg certificaat geldt een aanwezigheidseis van 80%. Dit certificaat biedt de mogelijkheid tot inschrijving in het verwijsbestand van de Landelijk Steunpunt Verlies.

Training is geaccrediteerd voor nascholing door verschillende psychosociale beroepsgroepen, verpleegkundigen en Praktijkondersteuners huisartsen.

Docent

Klaas-Jan Rodenburg 


Wilt u meer weten over deze opleiding? U kunt de brochure downloaden


Wilt u zich inschrijven? Van harte welkom! U kunt het inschrijfformulier downloaden


Wilt u een (telefonisch) intakegesprek om verwachtingen af te stemmen? Bel ons op telefoonnummer 033 – 4616886.

Wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in, rechts van deze pagina.