VERLIESVERWERKING, EEN ONDERGESCHOVEN KIND BINNEN DE HARTREVALIDATIE

Bij hartrevalidatie gaat het te vaak om herstel en blijft verliesverwerking op de achtergrond. De auteur van dit artikel pleit voor een zorgmodel bij de hartrevalidatie waarin zowel verliesgerichte als herstelgerichte coping is opgenomen.

 

We zeggen tegen elkaar:’Als je maar gezond bent, dat is belangrijk’. En inderdaad, je ervaart pas echt wat gezondheid waard is als je gekluisterd bent aan je bed. Verlies van gezondheid, lichamelijk of psychisch, verandert je leven. Soms is er herstel mogelijk, soms is dat niet meer mogelijk.

Patiënten met een levensbedreigende chronische ziekte hebben tijdens en na de behandeling behoefte aan psychosociale of spirituele zorg. Ze zijn onzeker over de toekomst - het gezinsleven, relaties, intimiteit en werk hebben onder de ziekte te lijden.

Mensen proberen hun gedachten, gevoelens en lichamelijke psychosomatische reacties te controleren. Dit kan averechts werken. Een training ‘Tussen vechten en acceptatie’, gebaseerd op de 3de generatie cognitieve gedragstherapie, kan helpen om: