Training Rouwzorg

 

Nederland bezuinigt op de zorg. Dit betekent dat veel zorgtaken verschuiven naar de thuissituatie. Mensen/patiënten moeten langer thuis wonen en krijgen moeilijker een indicatie voor een zorginstelling. Hierdoor gaan steeds meer mensen mantelzorg verlenen. 

 

ZORGSTRESS
Mantelzorg is vaak intensief, zeker in combinatie met werk en het eigen (gezins)leven. Het Sociaal Cultureel Planbureau schatte in 2010 al dat toen zo’n 450.000 mantelzorgers overbelast waren. Wanneer onzekerheden toenemen of zorgtaken uitbreiden, neemt bij de mantelzorger het gevoel van overbelasting toe. Een langdurig overbelaste mantelzorger ervaart (zorg)stress.

SLUIPEND PROCESS

Zorgstress treedt heel geleidelijk aan op. Dit kan zich uiten in een verdrietige of depressieve stemming, in onzekerheid over wat er nog komen gaat, in piekeren over hoe het verder moet of in psychosomatische klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid of gebrek aan eetlust. Er ontstaat een situatie van fysieke en emotionele uitputting. En dat kun je niet gebruiken als je voor een ander zorgt.

REGELEN VAN ALLERLEI ZAKEN! 

Mantelzorgers zijn dikwijls veel tijd kwijt aan het regelen van allerlei zaken. Wie heeft er een gesprek met de arts? Wie zorgt voor de noodzakelijke hulpmiddelen? Wie gaat wanneer op bezoek? Hoe houden we elkaar op de hoogte?

In de praktijk gebruiken mantelzorgers hiervoor een combinatie van e-mail, schriftje, papiertjes (geeltjes), whats app, sms’jes en de telefoon. Maar je kunt ook kiezen om alle zaken te regelen met één online platform wat speciaal voor mantelzorgers en hun omgeving is ontwikkeld. 

Met zorgom.nl weet je dat je er niet alleen voor staat. Zorgom.nl is een sociaal digitaal netwerk en tegelijk een vangnet voor iedereen die betrokken is bij het welzijn van een hulpbehoevende.

ZORGOM.NL KAN UITKOMST BIEDEN 

Zorgom.nl is een digitaal platform waarmee mantelzorgers en hun omgeving, met behoud van privacy en veiligheid, heel makkelijk berichten kunnen uitwisselen, gesprekken voeren en taken verdelen. Zorgom.nl is ontwikkeld door een groep deskundigen die allemaal ervaring hebben met mantelzorg waaronder een huisarts, thuiszorg, verpleging, medewerker Alzheimercafé en diverse mantelzorgers. Zorgom.nl gemaakt is praktisch toepasbaarheid en gebruiksvriendelijk. 

 

Wil je weten of Zorgom.nl jou kan helpen? De onderstaande vragenlijst kan je daarbij helpen. 

 

 Verlagen Zorgstress   Ja   Nee 
Ik wil de kans op eenzaamheid van de zorgontvanger verkleinen door familie, buren, vrienden en vrijwilligers meer te betrekken bij het welzijn van de zorgontvanger (beter verdelen van bezoeken, vaker sturen van berichten en foto’s)  .. ..
Ik wil de zorgstress van de mantelzorger verminderen door afspraken en taken beter te verdelen  .. ..
Veilig Informeren 
Ik wil, als mantelzorger, alles wat te maken heeft met de situatie van de zorgontvanger, direct en veilig delen met naaste gezinsleden/familie, het liefst op één centrale plek  .. ..
Ik wil een veilig digitaal platform dat voldoet aan alle veiligheids- en privacy eisen  .. ..
Eenvoudig Organiseren 
Ik wil minder tijd kwijt zijn aan het regelen van allerlei afspraken en aan het doorgeven van informatie omtrent de zorgontvanger  .. ..
Ik wil belangrijke gegevens zoals contact- en noodgegevens direct bij de hand hebben  .. ..
Ik wil overzicht houden wie uit het (zorg)netwerk, wanneer op bezoek komt of wie er meegaat naar de specialist  .. ..
Makkelijk Communiceren 
Ik wil een gebruikersvriendelijk platform met een duidelijke structuur en prettige vormgeving  .. ..
Ik wil mijn (zorg)netwerk activeren en uitnodigen om regelmatig deel te nemen aan groepsgesprekken; elkaar informeren en foto’s plaatsen/bekijken met betrekking tot de zorgontvanger. .. ..
Jouw omgeving 
Het actieve (zorg)netwerk bestaat uit meer dan 5 mensen bestaande uit familie, vrienden, buren, vrijwilligers en/of zorgprofessionals  .. ..
De meeste deelnemers van mijn (zorg)netwerk beschikken over een PC – laptop – tablet – mobieltje (smartphone)  .. ..


Heb je meer dan 7 vragen met “ja” beantwoord dan is Zorgom.nl geschikt voor jouw situatie.
Op de website Zorgom (http://www.zorgom.nl) kun je daar meer over lezen.