Wanneer een dierbare overlijdt voel je je als nabestaande vaak overvallen, je gaat in een overlevingsstand en vele belangrijke momenten schieten voorbij.

Je hebt je niet kunnen voorbereiden op het verlies, je hebt geen afscheid kunnen nemen. Al je toekomstplannen vallen ineens in duigen. In één klap is alles anders. Na een plotseling overlijden kan het een tijd duren voordat werkelijk tot je doordringt dat die ander er niet meer is, nooit meer terugkomt. De kleine details, de bevreemde momenten; het ineens niet meer samen opstaan, de stoel die leeg blijft en wat te denken van de enorme stilte die plotseling om je heen valt.

De dood kan veel vragen oproepen. omdat er nog zoveel losse eindjes zijn. Dat iemand zomaar uit het leven is weggerukt, kan ook maken dat je bang bent nog een dierbare aan de dood te verliezen. Het kan immers zo maar gebeuren, zo is gebleken.

De wereld staat op z’n kop en je wilt natuurlijk niet te veel leunen op je eigen omgeving. Je zoekt informatie over rouw, of boekentips, namen van rouwbegeleiders of een handig verwijsbestand waar je hulpverleners kunt zoeken op postcode.

Op onze website maken we je graag wegwijs in alles wat met rouw te maken heeft en waar je eventueel hulp kunt vinden. En heb je een vraag, dan hebben we nog een zorgloket waar je alle vragen kwijt kunt over bijvoorbeeld ‘wat te regelen’.

Maar we hebben ook steunverhalen en praktische tips hoe je troost kan vinden. Wij willen als Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) mensen gelegenheid geven om op eigenwijze hun verlies te dragen en in hun leven te integreren. Dat doen wij door laagdrempelige informatie en steun voor verliesdragers aan te bieden die geconfronteerd worden met verlies van een dierbare, gezondheid, relatie en werk. Dit in de hoop dat mensen, die een verlies te dragen hebben, op een dag kunnen zeggen: ‘Ik omarm het leven met meenemen van het verlies’

Alle activiteiten doen wij in samenwerking met partners die vanuit de verbinding met het onderwerp ‘Verlies en rouw’ het werkveld een warm hart toedragen.