Soms krijgt een werkzoekende begeleiding van een jobcoach. Die zal de werkzoekende helpen om een loopbaanplan en een actieplan op te stellen. Tevens helpt de jobcoach om de uitvoering van het plan te bewaken. De job coach zal echter weinig aandacht besteden aan het gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Ook al omdat gevoelens een slechte raadgever zijn.
Onderdrukte gevoelens leiden tot stress of depressie en werken tegendraads voor een vlot lopend werkzoekproces. Om die reden is het handig om gebruik te maken van een ‘job maatjes’ traject. Job maatjes helpen werkzoekenden om bij hun veerkracht te komen. Job maatjes zijn mensen met een baan die zich vrijwillig beschikbaar stellen om werkzoekende emotioneel te steunen.
Het kunnen werknemers zijn uit de PZ afdeling maar het kunnen net zo goed leidinggevenden zijn. Job maatjes krijgen van te voren een kort trainingstraject aangeboden gericht op het emotioneel steunen van werkzoekenden.
Dikwijls na een lange tijd, lukt het je om een nieuw werk te vinden. Je hebt dan al een periode achter de rug van stress en teleurstelling. Misschien dat je in die periode onzeker bent geworden, het werk gerelativeerd hebt of juist andere betekenis ontleent aan je werk. Bij nieuw werk (nieuwe baas) moet je je opnieuw waarmaken in een cultuur die je niet direct eigen is. En in de proefperiode wordt ook nog van je verwacht dat je een goede werknemer bent die voldoet aan de verwachtingen van de nieuwe baas. Het is belangrijk om ook in die situatie gebruik te maken van een jobmaatje. Die kan je helpen om de weg in de nieuwe organisatie te vinden.
De werkloosheid heeft invloed op de hele familie, dus houdt de communicatielijnen open. Vertel je familie wat er gaande is en betrek hen bij belangrijke beslissingen. Het geheimhouden van je werkloosheid zal de situatie alleen maar verergeren. Samenwerken met de familie zal je helpen om te overleven, zelfs in deze moeilijke tijd.
• Houd je familie op de hoogte. Vertel hen over je zoektocht naar een baan, laat hen weten hoe je je tijd doorbrengt en hoe je aanstuurt op veelbelovende ontwikkelingen, en laat ze weten hoe ze je kunnen ondersteunen terwijl je naar werk op zoek bent.
• Luister naar hun zorgen. Je gezinsleden maken zich zorgen over je, evenals over hun eigen stabiliteit en de toekomst. Geef ze een kans om te praten over hun zorgen en suggesties met betrekking tot je werkloosheid.
• Maak tijd voor familie plezier. Je kunt van elkaars gezelschap genieten, stoom afblazen, en even je zorgen vergeten. Dit zal helpen om de positieve stemming er in te houden.
• Voorkom reactieve communicatie. Familie en vrienden zullen je makkelijk ongevraagd advies geven. Dat kun je als ongewenst en zelfs als afwijzing of verwijt ervaren. Alsof je het nooit goed doet. Wanneer je dit overkomt, geef dan aan dat je graag wilt dat ze naar je luisteren. Adviezen zijn nu niet op hun plaats.
Kinderen kunnen diep getroffen worden door de werkloosheid van een ouder. Het is belangrijk voor hen om te weten wat er is gebeurd en hoe het de familie beïnvloedt. Maar zorg er voor dat ze niet te veel belast worden met de verantwoordelijkheid voor emotionele of financiële problemen.
• Houd een open dialoog met je kinderen. Laat weten wat er werkelijk aan de hand is. Dat is van vitaal belang. Kinderen maken hun eigen voorstelling van wat er kan gebeuren, ze schrijven hun eigen "scripts". Dat kan erger zijn dan de werkelijke feiten.
• Zorg ervoor dat je kinderen weten dat het niemands schuld is. Kinderen kunnen niet begrijpen waarom je werkloos bent en denken dat je iets verkeerds hebt gedaan. Ook kunnen ze het gevoel hebben dat ze verantwoordelijk of financieel te belastend zijn. Zij hebben behoefte aan geruststelling, ongeacht hun leeftijd.
Kinderen willen helpen en het iets doen zoals het inleveren van de toelage, uitstellen van dure aankopen of het nemen van een naschools baantje. Dat geeft ze het gevoel deel uit te maken van het team.
De onzekerheid en spanning van werkverlies en werkloosheid, kan je gezondheid beïnvloeden. Let daarom op jezelf. Neem daarom je emotionele en fysieke behoeften serieus, probeer stress te voorkomen.
Tips voor het benutten van je krachtbronnen:
• Behoud van het evenwicht in je leven. Laat je zoektocht naar een baan je leven niet beheersen. Maak tijd voor de lol, rust en ontspanning. Dat vitaliseert je. Je zoektocht naar een baan zal effectiever zijn als je mentaal, emotioneel en fysiek op je best bent.
• Maak tijd voor sport. Lichaamsbeweging is een geweldige uitlaatklep voor stress. Het is ook een krachtige stemming en energie-booster. Streef naar ten minste 30 minuten lichaamsbeweging per dag.
• Zorg voor voldoende slaap. Slaap heeft een grote invloed op je stemming en productiviteit. Zorg ervoor dat je per nacht 7 tot 8 uur slaap krijgt. Het zal je helpen om je stressniveaus onder controle te brengen en je aandacht geconcentreerd te houden op je zoektocht naar een baan.
• Oefen ontspanningstechnieken. Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, meditatie en yoga zijn krachtige middelen tegen stress. Ze hebben ook invloed op het vergroten van je gevoelens van rust en vreugde en het leert je kalm te blijven in moeilijke tijden.
• Houd een normale dagelijkse routine aan. Wanneer je niet langer aan een taak hoeft te werken, kun je gemakkelijk je motivatie verliezen. Behandel je zoektocht naar een baan als een gewone baan, met een dagelijkse "start" en "eind" tijd. Een vast schema zal je helpen om efficiënter en productiever te zijn.
• Zorg voor sociale contacten. De relaties met anderen geven zin aan het leven. Je merkt dat je van betekenis bent, dat het er toe doet dat je er bent.
Tips voor positieve acties:
• Maak een job search plan. Voorkom dat je overweldigd wordt door grote doelen maar maak een beheersbaar stappenplan. Stel prioriteiten. Als je geen geluk hebt in je zoektocht naar een baan, neem dan de tijd om je doelen bij te stellen.
• Maak een lijst van positieve dingen. Maak een lijst van alle dingen die je leuk vindt, met inbegrip van vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken, prestaties en successen. Noteer projecten waar je trots op bent, situaties waar je uitblonk, en dingen waar je goed in bent. Lees deze lijst regelmatig na om jezelf te herinneren aan je sterke punten.
• Vrijwilliger. Werkloosheid tast je gevoel van eigenwaarde aan en geeft je een gevoel van nutteloosheid. Vrijwilligerswerk helpt je om je gevoel van eigenwaarde te behouden en om een doel in je leven te hebben. En het helpen van anderen is een echte stemming booster. Vrijwilligerswerk helpt ook om carrière ervaring, sociale steun, en netwerkmogelijkheden op te doen.
• Focus op de dingen die je kunt controleren. Je kunt niet bepalen hoe snel een potentiële werkgever je op gesprek vraagt of je belt om je in te huren. In plaats van het verspillen van je kostbare energie op dingen die buiten je bereik liggen, richt je aandacht op dingen die je kunt beïnvloeden, zoals het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief en een presentatie op maat voor het bedrijf waar je wilt werken en voor het organiseren van gesprekken met je netwerkcontacten.
Vraag naar de ondersteuning die je nodig hebt. Probeer niet om de stress of depressiviteit van werkverlies alleen te dragen. Je natuurlijke reactie kan zijn om je terug te trekken of om uit trots geen hulp te vragen. Maar vermijd de neiging om je te isoleren! Je zult je er alleen maar slechter door voelen.
Het zoeken naar werk vraagt om zelfvertrouwen en om uithoudingsvermogen. Aan zelfvertrouwen werk je door thuis dingen te doen waar je plezier in hebt en waar je goed in bent. Als je door een afwijzing negatieve gedachten krijgt zoals ‘ik ben een loser’, laat dan ook de gedachten over je successen toe. Of zoek een verklaring voor je afwijzing die bij de ander ligt: ‘Ik ben te goed voor deze club’.
Het zelfvertrouwen voed je ook door lessen te leren. Wat kunt je leren van je afwijzingen? Misschien is de afwijzing wel een teken dat je op de verkeerde baan solliciteert. Misschien stimuleert het je om na te denken over je prioriteiten op het gebied van privé en werk. Misschien maakt het je sterker. Als je zo naar teleurstelling kijkt, bent je er zeker van om iets van waarde te vinden dat bij jou past.
Het accepteren van baanverlies en werkloosheid is moeilijk. Soms gaat het om het niet verlengen van een tijdelijk contract en soms gaat het om een ontslag dat plotseling bekend wordt gemaakt of om ontslag wegens slecht functioneren. Je voelt je miskend of onrechtvaardig behandeld. Je voelt je slachtoffer van de situatie.
Toch is het belangrijk om de situatie te accepteren. Dat gaat niet zomaar. Dikwijls is het nodig om het conflict aan te gaan; stilzwijgend of confronterend. Zo hoop je bijvoorbeeld dat niemand jouw werk oppakt, dat cliënten weglopen, dat collega’s stilzwijgend jouw verzet doorzetten. In een meer confronterende setting gaat het om het aangaan van een rechtszaak of het vragen om mediation.
Het aangaan van een conflict helpt om je gram te halen en om daarmee uit je slachtofferrol te stappen. Of je het conflict wel of niet extern aangaat, het blijft nodig om het conflict ook in jezelf op te lossen. In plaats van stil te staan bij je werkverlies of over de onrechtvaardige behandeling en het gebrek aan zorgzaamheid van je vroegere werkgever; dingen die je beter had kunnen doen om de ellende waar je nu in zit te voorkomen; hoeveel beter het leven zou zijn als het niet was gebeurd, kun je proberen om dat in jezelf tot acceptatie te brengen.
Om het verlies te markeren kun je gebruikmaken van een afscheidsritueel zoals; een afscheidsreceptie, een etentje met je beste collega’s, een bijeenkomst met andere ontslagen collega’s, een mail aan de blijvers, het opruimen van je bureau of een brief aan je baas waarin je duidelijk aangeeft wat het je doet. Hoe eerder je het verlies van je baan aanvaart, des te sneller kun je verder gaan met de volgende fase in je werkzame leven.
Boos, verdriet en angst maken het moeilijk om terug te keren naar de arbeidsmarkt, dus is het belangrijk om actief aan de gang te gaan met je gevoelens. Het toelaten en erkennen van je gevoelens en je negatieve gedachten onder ogen zien zal je helpen om met het verlies om te gaan.
Het overleven van de emotionele achtbaan:
Schrijf over je gevoelens.
Geef expressie aan wat je voelt over het feit dat je ontslagen of werkloos bent, met inbegrip van dingen die je wou dat je had gezegd (of niet had gezegd) tegen je vroegere baas. Deze emotionele ontlading (catharsis) helpt je vooral als je ontslag op onrechtvaardige gronden heeft plaatsgevonden of onzorgvuldig is gebracht.
Ga op zoek naar je bron.
Je gevoelens verwijzen naar de verbinding die je had met je werk. Welke betekenis heeft het werk voor jou? Gebruik je gevoelens om de betekenis van het werk voor je te verkennen. Wat is het dat je zo van je werk houdt? Is het de financiële zekerheid, de vaste structuur van de dag, de groei in je persoonlijke ontwikkeling, de prestaties in je werk, de waardering van je baas, je collega’s, de positie die je hebt of misschien de dankbaarheid van je cliënten? Het hoeft niet te gaan om één betekenis maar je kunt je verbonden voelen met meerdere betekenissen.
Je ontslag krijgen, (moeten) stoppen met werken of je collega’s zien vertrekken, doet pijn.
Wie ben jij dan ineens, zonder je werk? Zonder je collega’s? Wat is er dan belangrijk?
Dat vraagt om afscheid nemen, rouwen, betekenis geven en opnieuw beginnen. Zowel voor degenen die (moeten) vertrekken als voor degenen die achterblijven.
Op deze plek wordt aandacht besteed aan het emotionele proces. Bij de tab ‘zakelijk’ wordt aandacht besteed aan het zakelijke deel van verlies van werk.
Hierna volgen tips voor diegenen die ontslagen worden, ontslagen zijn of geen werk meer hebben.