Iedereen heeft in het leven te maken met verlies; verlies van gezondheid, verlies van sociale contacten, verlies van werk, perspectief, geliefde(n).

Groot of klein verlies: verlies doet pijn! En in deze onwerkelijke tijd van corona is verlies ongekend zwaar. Zwaar omdat we elkaar zo weinig steun kunnen geven, oude verliezen in periodes van angst weer de kop op steken en het einde geen datum lijkt te hebben.


In onze maatschappij vinden we het lastig om verlies aandacht te geven en we komen snel met dooddoeners om de hoek als “het gaat wel over”, “wat ben je sterk” of “tijd heelt alle wonden”. Goed bedoeld maar het helpt ons niet. Verlies heeft liefde, aandacht en ruimte nodig.

Verliesverwerking heeft geen einddatum. Verlies accepteren is een levenslang proces van zoeken naar een betekenisvol leven met het verlies. En dit gaat in golfbewegingen. Zeker in veranderende situatie, of door gebeurtenissen die geassocieerd worden met het verlies, kan het verlies daar ineens weer zijn.

Wanneer je te maken krijgt met ingrijpend verlies, worden de fases tussen het rouwen steeds langer, maar het verlangen verdwijnt nooit. Het is altijd daar, wachtend op een woord, blik, geluid, geur of emotie die het verlangen weer doet ontwaken. Als het je lukt om het verlies een deel van je te laten zijn, je je identiteit ook met het verlies weet te verbinden dan zal het rust krijgen. Verlies vraagt niet om een oplossing, het wilt graag gedragen worden door jou.

Je verlies verwennen

Vanuit dit geloof ben ik verliesretraites gaan ontwikkelen met verschillende thema’s (verlies van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van relatie, verlies van werk, verlies van perspectief). Tijdens een heel weekend lang is er aandacht voor jou & je verlies. We gaan je verlies eren, verzorgen, liefhebben en integreren in wie je bent. Daar heeft het verlies recht op en dat heeft het verlies nodig om gezond met jou mee te kunnen groeien.

We gebruiken meerdere werkvormen. Denk aan: yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en hartrituelen. Dit alles op een unieke plek, vol fijne energie. Een plek waar je je verbindt met de natuur en waar je ongekend in de watten wordt gelegd. Dit is jouw weekend! Om te helen en samen met je verdriet krachtig verder te kunnen.

Wil je ook meer informatie over de volgende verliesretraite?