Het nieuws dat je ernstig ziek bent of dat er een chronische ziekte bij je ontdekt is, slaat veelal in als een bom. Het is alsof de grond onder je voeten vandaan zakt. Je hele toekomstperspectief ziet er plotseling heel anders uit. Ook verlies van gezondheid is een rouwproces dat je een 'plekje' moeten geven, leren aanvaarden en er meer leren leven.

Verlies van gezondheid kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Je bent de controle kwijt, je lichaam laat je in de steek. Je voelt onzekerheid, onrechtvaardigheid, angst, boosheid, schaamte en schuldgevoel. Je kijkt op een andere manier naar de toekomst: wat betekent de ziekte jou persoonlijk, je relatie, je gezin, je werk?

Een goed rouwproces is van belang om het verlies te aanvaarden, afscheid te nemen van de oude situatie en een nieuwe balans te vinden. Je in staat stellen om met je beperkingen de balans te vinden in het leven. Afscheid nemen van hoe je ooit was, dat kun je niet alleen. Sta open voor een goed gesprek, praat open met vrienden of raadpleeg het verwijsbestand van het LSV en neem contact op met een professional uit de buurt.

Ga naar ons verwijsbestand, de lijst met professionals is er niet voor niets!