Als Landelijks Steunpunt Rouw komen we regelmatig bij onze doelgroep of professionals over de vloer, zo ook bij Ineke Vliem die rouw- en verliesbegeleider is in het Brabantse Best.

Buiten haar specialisatie in rouw- en verliesbegeleiding is ze ook werkzaam als praktijkhuisartsondersteuner bij het GGZ. Als ongewenst kinderloos ervaart ze als geen ander dat levend verlies enorm zwaar kan zijn, zelfs heel zwaar.

Levend verlies is onzichtbaar verlies. Blijvend verlies zoals het verlies van een dierbare door de dood is meer zichtbaar, er is een rouwkaart en een uitvaart. Maar levend verlies hang je niet aan de grote klok en het heeft vaak geen kop en staart. Het is verlies van verlangen, van identiteit, verlies door echtscheiding, verlies door dingen die anders lopen dan verwacht zijn voorbeelden van levend verlies. Dat maakt het gelijk ook zo ongrijpbaar.

Levend verlies onzichtbaar

De buitenwereld weet vaak heel goed wat er gebeurt als er een zichtbaar verlies is, zoals wanneer iemand overlijdt. Maar bij een levend verlies is dat niet zo. Bijvoorbeeld, als je ongewenst kinderloos bent. “Maar vanaf welk moment is er sprake van levend verlies? Ik heb het zelf meegemaakt, maar het is zo onduidelijk”, zegt Ineke Vliem.

Het besef van kinderloos, er is geen vast moment

Het is een heel diep rouwproces volgens Ineke. “Toen ik klein was riep ik altijd al ‘Ik ga trouwen en ik word mama.’ Dus die wens was al heel vroeg aanwezig. En toen ik mijn partner leerde kennen werd het al snel duidelijk dat kinderen krijgen voor ons heel moeilijk ging worden. Hij had al twee kinderen vanuit een eerder huwelijk, maar voor ons samen was het moeilijk. Wanneer dan het besef komt dat je echt ongewenst kinderloos bent, dan is er niet een vast moment aan te wijzen van dit levend verlies” zegt Ineke.

Het is volgens Ineke een lang proces, waarin je eigenlijk steeds al een stukje aan het rouwen bent. Bij heel veel vrouwen gaat kinderen krijgen heel eenvoudig, maar bij Ineke en haar partner waren ze afhankelijk van de medische wetenschap. Ze kregen in totaal slechts zeven kansen, maar “dat was eigenlijk al een verlies op zichzelf” vertelt Ineke.

Zogenaamd een burn-out

Toen Ineke het uiteindelijk wist dat het niet meer ging lukken kwam ze thuis te zitten. De huisarts en andere mensen noemden het een burn-out, maar dat was het niet. Ze was gewoon heel erg aan het rouwen.

Het echte rouwen kwam eigenlijk een stukje later pas, er was niet direct één moment, maar ze ging zich er steeds meer in verdiepen. Ineke werkte al in de hulpverlening en kwam daar ook vaak rouw tegen, maar wel op een heel andere manier. Ze moest zelf gaan kijken wat het levend verlies echt met haar deed. “Het was een diep zelfonderzoek en ik ben veel met anderen gaan praten” vertelt Ineke.

Levend verlies is zo moeilijk herkenbaar. Het komt vaak later, dikwijls is er sprake van uitgestelde rouw. Als iemand op 15-jarige leeftijd weet dat ze niet zwanger kan raken, is het minder relevant, maar wanneer iemand dan bijvoorbeeld een partner krijgt wordt het gemis opeens meer voelbaar.

Welke begeleiding kan Ineke bieden

Allereerst kijkt Ineke naar de persoon en wat diegene nodig heeft, dat is heel individueel. Maar over het algemeen vertelt ze veel over het aspect verlies. Dat geeft inzicht en ruimte om het bij jezelf te kunnen herkennen. Als Ineke als praktijkondersteuner de huisarts vertelt over levend verlies en wat het psychosomatisch effect kan zijn, dan gaat er vaak een wereld voor hun open.

Burn-out achtige klachten, angsten, moeite met hechting aan mensen, verlatingsangst, maar ook gewoon hoofdpijn of niet zo lekker in je vel zitten. Herkenning of bewustwording is belangrijk, dat merkt Ineke ook wanneer cliënten terugkomen met lichamelijke klachten zoals buikpijn, rugpijn, migraine of gewoon niet lekker in je vel zitten.

Het is goed om het te gaan herkennen, om erbij stil te staan en de pijn te leren verduren. Dat helpt om draagkracht te ontwikkelen en om vertrouwen te krijgen dat je levend verlies aankunt. Mensen leren in de praktijk van Ineke Vliem hoe ze dat het beste kunnen aanvliegen.

Wil je meer informatie over Ineke of haar praktijk, dan staat ze graag open voor een gesprek.
Praktijkinham.nl - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.