DRINGEND MEER AANDACHT NODIG VOOR ROUW OP DE WERKVLOER

Bij een zwangerschap is het vanzelfsprekend dat je ruim verlof krijgt. Deze doorbetaalde vrije dagen geven je alle ruimte om te herstellen van de bevalling en te wennen aan je nieuwe leven. Als er iemand in je directe omgeving komt te overlijden, word je echter na een aantal dagen alweer geacht aan het werk te gaan. Ruimte om te rouwen is er nauwelijks.

Te weinig ruimte voor rouw

Rouw kan een enorme impact hebben op iemands levensloop. Rond de uitvaart is het recht op enkele verlofdagen wettelijk vastgelegd, maar op dit moment is er binnen de meeste arbeidsvoorwaarden weinig ruimte voor verlof na het verliezen van een dierbare. Dit terwijl het verzuim vanwege rouw gerelateerde klachten veel hoger ligt dan vaak aangenomen wordt. Klaas-Jan Rodenburg (Landelijk Steunpunt Verlies) pleit dan ook voor meer ruimte voor rouw op de werkvloer.

Landelijk Steunpunt Verlies in EenVandaag

In het programma EenVandaag (AVROTROS) werd afgelopen week aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp. Klaas-Jan Rodenburg, oprichter van het LSV en rouwexpert, was te gast. Kijk hier de uitzending van EenVandaag terug, het fragment begint rond 20:10.

Klaas Jan Rodenburg in EenVandaag over ruimte voor rouw

Klik op de afbeelding hierboven op de uitzending te bekijken, fragment begint rond minuut 20:10.

Onmogelijke spagaat

Na het overlijden van een dierbare staat het leven op zijn kop. Wanneer je bijvoorbeeld een partner verloren bent, krijg je slechts een aantal dagen betaald verlof. Weer aan het werk, voor de kinderen zorgen, het huishouden draaiende houden en dan ook nog zo goed en zo kwaad als het gaat proberen te wennen aan een totaal nieuwe situatie: voor veel verliesdragers voelt het als een onmogelijke spagaat. Alle spreekwoordelijke ballen in de lucht houden vergt veel van mensen.

'Het verzuim vanwege rouw gerelateerde klachten ligt veel hoger
dan vaak aangenomen wordt.'


Verlies laat je maar thuis

Waarom worstelen wij als samenleving eigenlijk zo met de dood? Klaas-Jan: “We houden niet van de dood, niet van verlies. We zijn gericht op succes en winst. Organisaties, managers en electoraal gezien ook de politiek zijn in het fundament ingesteld op winst. Van verlies vinden we eigenlijk dat het in de privésfeer hoort. Verlies is iets voor thuis, niet voor op de werkvloer. Als je op het werk komt, dan moet je als het ware weer je jas aantrekken van winst. Je jas van verlies, die hang je aan de kapstok voordat je binnenkomt.“

Hoge kosten

Politieke partij SGP diende in 2018 een motie in voor invoering van betaald rouwverlof. Dit werd door de kamer echter afgewezen vanwege de hoge kosten die deze maatregel met zich mee zou brengen. Het Landelijk Steunpunt Verlies deed onderzoek en ontdekte dat de werkelijke kosten van rouw vaak verborgen blijven. Ze liggen in de praktijk veel hoger dan door de politiek aangenomen wordt. Klaas-Jan Rodenburg: ”De uitval door aan rouw gerelateerde klachten ligt hoog. Langdurig ziekteverzuim van werknemers heeft in veel gevallen te maken met rouw. Zo komt het echter zelden in de boeken terecht.”

'Eigenlijk betalen we als samenleving de rekening allang'

Lichamelijke klachten door rouw

“Rouwen doe je met je hoofd, je hart én je lijf. Dat lijf krijgt op een gegeven moment rugpijn, migraine en last van de darmen. Veel mensen weten dan niet waar het vandaan komt en ook artsen tasten dan in het duister. De kans dat het aan rouw gerelateerde psychosomatische klachten zijn, is groot. Hier wordt vaak aan voorbij gegaan. Bij een langdurig verzuim komt dit dan ook zelden in het mapje ‘rouw’ terecht, maar in die van burn-out of bijvoorbeeld depressiviteit. Zo blijven de werkelijke, vaak hoge, kosten van rouw verborgen. Maar eigenlijk betalen we als samenleving die rekening allang.”

Maatregelen

De SGP wil een onderzoek naar de werkelijke kosten van rouw. Een medestander voor deze plannen kwam uit onverwachte hoek van GroenLinks. Samen hebben beide partijen een manifest opgesteld: het ‘Manifest rouwbegeleiding – Ruimte voor rouw’. Hierin staan concrete actiepunten om in diverse lagen van de samenleving de ruimte voor rouw te vergroten. Klaas-Jan Rodenburg van het Landelijk Steunpunt Verlies is als adviseur betrokken geweest bij het opstellen van dit belangrijke manifest.


Vragen naar aanleiding van de uitzending of eigen ervaringen met rouw op de werkvloer delen? Neem contact op via: 033-4616886 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.