Hoe vind je troost na verlies?

Spreker: Klaas-Jan Rodenburg, directeur Landelijk Steunpunt Verlies  

Wanneer: Zondag 17 februari 2019 

Tijd: 14.00-15.30

Waar: Farel College, Paladijnenweg 101, 3813 DH, Amersfoort

 

Tranen rond de ziel  

Verlies van een dierbare doet pijn in je hart, je lijf en dikwijls ook in je ziel. Vooral als de relatie met je dierbare intiem en warm was. Door de soms jarenlange relatie raak je aan elkaar verknocht. Je kent elkaar door en door. Je wordt als het ware de ander. En de ander wordt jou. Bij verlies van je dierbare verlies je ook een stukje van jezelf. 

Rouw om een dierbare en liefde voor je dierbare horen bij elkaar. Maar hoe gaat dat dan met onvoltooide of gebrouilleerde relaties?

Bij onvoltooide of zelfs gebrouilleerde relaties speelt liefde ook een rol. Je had bijvoorbeeld nog zo graag willen horen dat de ander van jou hield,  blij met je was, en gezien heeft hoe je er steeds voor hen was. Of je had nog zo graag willen zeggen dat je van de ander houdt of dat je de ander vergeeft om wat er is gebeurd. Het is soms pijnlijk als die laatste woorden onuitgesproken blijven. 

Onze ziel verlangt naar harmonie en verbinding. Wanneer dat verstoord wordt, huilt de ziel. In deze lezing gaan we in op de wijze waarop de ziel getroost, en misschien zelfs geheeld, kan worden.

 

Humanitas Eemland 

Het Humanitas Eemland  Rouwcafé is onderdeel van de afdeling Steun bij Rouw van Humanitas Eemland.  Steun bij Rouw biedt diverse activiteiten en steun aan mensen die te maken hebben met ‘rouw en verlies’ Acht keer per jaar organiseren wij Rouwcafes, in Eemnes en Amersfoort.  Rouw cafés zijn laagdrempelige bijeenkomsten waar iedereen kan binnen lopen, aan de hand van een thema of activiteit praten we zonder taboes over de dood. 

Eén keer per jaar organiseren wij een grote lezing die toegankelijk is voor een groot publiek. In 2019 hebben wij gekozen voor Klaas-Jan Rodenburg. Klaas-Jan was eerder al spreker bij het Rouwcafé Eemnes. Daar hield hij een buitengewoon boeiende lezing die troost en perspectief bood, aanzette tot nadenken en waarbij bezoekers diep geraakt werden. Het thema van deze jaarlijkse lezing is ‘Tranen rond de ziel’. 

 

Klaas-Jan Rodenburg

Klaas-Jan Rodenburg is Rouwdeskundige, gestalttherapeut, docent en directeur van de stichting Landelijk Steunpunt Rouw: https://www.steunbijverlies.nl/ Klaas-Jan was jarenlang een succesvolle organisatieadviseur maar heeft door de depressiviteit van zijn vader en het verlies van zijn broer en schoonzus tien jaar geleden gekozen voor het werkveld verlies en rouw. Ook omdat in het toelaten van het verlies zoveel te winnen valt.

 

Aanmelden: 

U dient zich voor deze lezing vooraf aan te melden, vol=vol. Aanmelden kan tot 15 februari 2019 via:

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefoon: 033-4790840

Praktische informatie: De lezing is vrij toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.  

De locatie van het Farel College beschikt over voldoende parkeergelegenheid voor het College zelf. De locatie is goed bereikbaar voor mindervaliden. De zaal gaat open om 13.30, dan is er nog gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. 

Facebook: Humanitas Afdeling Eemland

website: Humanitas Eemland

 

 

 

Anita Witzier

Voorzitter Monuta Helpt

What do you want to do ?
New mail