BEGELEIDING VAN JONGEREN IN ONDERWIJSSITUATIES DIE TE MAKEN HEBBEN MET INGRIJPENDE VERLIESERVARINGEN OF TRAUMATISCHE GEBEURTENISSEN.

 

Scholen krijgen meer keuzevrijheid in de besteding van extra begeleidingsgeld. De tendens laat zien dat onderwijsteams prioriteit geven aan verkleinen van klassen. Het dilemma wat zichtbaar wordt is dat hiermee het passend onderwijs geen maatwerk kan leveren op de onderwijsbehoefte van een deelnemer die een individueel maatwerktraject nodig heeft wanneer het te maken heeft met rouw of trauma. Recht op onderwijs betekent in Nederland, dat er passend onderwijs beschikbaar moet zijn. Dat wil zeggen: onderwijs, dat aansluit op de capaciteiten van een kind en waarbij aandacht is voor zowel de cognitieve ontwikkeling als de ontplooiing van andere talenten. Uitgangspunt daarbij is klassikaal en inclusief onderwijs, voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking.

Toch is zijn er landelijk gemeten dat meer leerlingen thuis komen te zitten. Er is een grote groep leerlingen die tussen wal en schip valt op grond van niet kunnen voldoen aan de eisen van de opleiding, door een eigen en unieke onderwijsbehoefte nadat ze te maken hebben gehad met ingrijpende verlieservaringen of traumatische gebeurtenissen. Uitval vindt meer en meer plaats op grond van: absentie, vertraging in de prestatie, generieke vakken, fysiek en mentaal niet kunnen voldoen aan de normuren van de school, van de stage. Het lijkt alsof scholen het grondbeginsel in de praktijk hebben omgedraaid: Jongeren moeten voldoen aan de eisen van school. In het grondrecht staat dat onderwijs het mogelijk moet maken dat elk kind recht heeft op diplomaperspectief.

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om leerlingen succesvol te begeleiden met leer- en levensstrategieën in tijden van verlies, rouw, trauma, stress en spanning naar een diploma. En kan je daarnaast de coach of mentor van de leerling ondersteunen om onderwijs mogelijk te maken dat afgestemd is op diplomaperspectief.

 

Dag 1: Thema: Back to Birth - Altijd in verbinding

- Hechtingsrelaties in het onderwijs

Dag 2: Thema: Back to Earth - Liever dwars dan lazy

- Dualiteit in het onderwijs

Dag 3: Thema: Back to Roots - Machtig mooie meiden

- Systemen in het onderwijs

Dag 4: Thema: Back to Neighbours - Boerenkool met plofkip 

- Sociaal netwerk in het onderwijs

Dag 5: Thema: Back to Work - Brein at Work 

- Breinweetjes en Puberbrein

- Back to school  - One size fits all

- Onderwijsontwikkelingen

 

Terugkomdag TREE TRUNK - Extreme omstandigheden in het onderwijs

- Depressie

- Suïcide

- HopeKit 

 

Praktische informatie
Trainingsduur 6 dagen
Data opleiding 11 + 12 april, 15 + 16 mei, 20 juni 
Locatie Conferentiehotel NIeuw-Callandsoog Bakkeveen
Studiekosten

€ 1.550,- inclusief Werkboek 'Lifestream Coaching' koffie, thee en lunch.

 

Docenten Joke Holtrust, Hariette Modderman.


Wilt u meer weten over deze opleiding? U kunt de brochure downloaden

Wilt u telefonisch contact om te weten of ons aanbod aansluit bij uw opleidingsbehoeften? Bel ons op telefoonnummer 033 – 4616886. Vraag naar Hariette Modderman, manager LSR Academie.