Verlies van baan

De onzekerheid en spanning van werkverlies en werkloosheid, kan je gezondheid beïnvloeden. Let daarom op jezelf. Neem daarom je emotionele en fysieke behoeften serieus, probeer stress te voorkomen. 

 

Tips voor het benutten van je krachtbronnen: 

• Behoud van het evenwicht in je leven. Laat je zoektocht naar een baan je leven niet beheersen. Maak tijd voor de lol, rust en ontspanning. Dat vitaliseert je. Je zoektocht naar een baan zal effectiever zijn als je mentaal, emotioneel en fysiek op je best bent. 

• Maak tijd voor sport. Lichaamsbeweging is een geweldige uitlaatklep voor stress. Het is ook een krachtige stemming en energie-booster. Streef naar ten minste 30 minuten lichaamsbeweging per dag. 

• Zorg voor voldoende slaap. Slaap heeft een grote invloed op je stemming en productiviteit. Zorg ervoor dat je per nacht 7 tot 8 uur slaap krijgt. Het zal je helpen om je stressniveaus onder controle te brengen en je aandacht geconcentreerd te houden op je zoektocht naar een baan. 

• Oefen ontspanningstechnieken. Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, meditatie en yoga zijn krachtige middelen tegen stress. Ze hebben ook invloed op het vergroten van je gevoelens van rust en vreugde en het leert je kalm te blijven in moeilijke tijden. 

• Houd een normale dagelijkse routine aan. Wanneer je niet langer aan een taak hoeft te werken, kun je gemakkelijk je motivatie verliezen. Behandel je zoektocht naar een baan als een gewone baan, met een dagelijkse "start" en "eind" tijd. Een vast schema zal je helpen om efficiënter en productiever te zijn. 

• Zorg voor sociale contacten. De relaties met anderen geven zin aan het leven. Je merkt dat je van betekenis bent, dat het er toe doet dat je er bent.

 

Tips voor positieve acties:

• Maak een job search plan. Voorkom dat je overweldigd wordt door grote doelen maar maak een beheersbaar stappenplan. Stel prioriteiten. Als je geen geluk hebt in je zoektocht naar een baan, neem dan de tijd om je doelen bij te stellen.

• Maak een lijst van positieve dingen. Maak een lijst van alle dingen die je leuk vindt, met inbegrip van vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken, prestaties en successen. Noteer projecten waar je trots op bent, situaties waar je uitblonk, en dingen waar je goed in bent. Lees deze lijst regelmatig na om jezelf te herinneren aan je sterke punten. 

• Vrijwilliger. Werkloosheid tast je gevoel van eigenwaarde aan en geeft je een gevoel van nutteloosheid. Vrijwilligerswerk helpt je om je ​​gevoel van eigenwaarde te behouden en om een doel in je leven te hebben. En het helpen van anderen is een echte stemming booster. Vrijwilligerswerk helpt ook om carrière ervaring, sociale steun, en netwerkmogelijkheden op te doen. 

• Focus op de dingen die je kunt controleren. Je kunt niet bepalen hoe snel een potentiële werkgever je op gesprek vraagt of je belt om je in te huren. In plaats van het verspillen van je kostbare energie op dingen die buiten je bereik liggen, richt je aandacht op dingen die je kunt beïnvloeden, zoals het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief en een presentatie op maat voor het bedrijf waar je wilt werken en voor het organiseren van gesprekken met je  netwerkcontacten. 

Vraag naar de ondersteuning die je nodig hebt. Probeer niet om de stress of depressiviteit van werkverlies alleen te dragen. Je natuurlijke reactie kan zijn om je terug te trekken of om uit trots geen hulp te vragen. Maar vermijd de neiging om je te isoleren! Je zult je er alleen maar slechter door voelen.