In ons leven verbinden wij ons met andere mensen. Dat begint al bij de geboorte. Gaandeweg leren we steeds meer mensen kennen. De keerzijde hiervan is dat we deze mensen kunnen verliezen. En dat doet zeer. Zeker als iemand dichtbij je staat.

 

Ieder rouwproces is uniek. Wat je tegenkomt, is o.a. afhankelijk van:

- de relatie die je hebt met de overledene

- de wijze van overlijden

- de persoon die rouwt

- de sociale omgeving van de rouwende

 

Hoe vind je je weg in het rouwproces?

Met gerichte informatie, links naar specifieke organisaties en literatuurtips willen we je hierin wegwijs maken.

Ook kun je terecht op ons forum, dat is ingedeeld naar verschillende soorten verlies.

En je kunt contact opnemen met ons Centrum voor Verlies en Rouw.

WAT IS ROUW

 

Een dierbare die overlijdt, we krijgen hier in ons leven allemaal mee te maken. Het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen. Iemand met wie je een bijzondere band had, is weggevallen. De wereld staat stil. De grond is onder je voeten verdwenen. Niets is meer zoals het was. En dan? Wat kom je tegen, en hoe ga je hiermee om? Hoe kun je verder leven met dit verlies?

 

Rouwen is intensief. Er kunnen heel veel verschillende emoties loskomen. Emoties die je het gevoel kunnen geven dat je erin verdrinkt. Pijn en verdriet, maar ook angst en onzekerheid, wanhoop, of boosheid. Of het kan zelfs zijn dat je helemaal niets voelt. Er kunnen ook allerlei lichamelijke klachten optreden: moe zijn, je niet kunnen concentreren, maagklachten, hoofdpijn, hartkloppingen, enzovoorts. Dit soort reacties, ze horen allemaal bij dat ene woord: rouw.

Als de uitvaart voorbij is, moet er veel worden geregeld, zoals bijvoorbeeld: het afhandelen van de nalatenschap, de financiën en belastingzaken, de woning. Sommige dingen moet u zelfs al voor de uitvaart regelen. Als u dat wilt, kunt u veel hiervan zelf doen. Om u op weg te helpen, hebben wij een vragenlijst ontwikkeld. Als u deze vragen beantwoordt, ontvangt u daarna een overzichtelijke actielijst. Uitgebreide informatie over wat er allemaal geregeld moet worden, kunt u vinden in onze Gids voor nabestaanden. Deze Gids maakt onderdeel uit van de box ‘Zorgzame nazorg’. Vraag ernaar bij uw uitvaartondernemer.


ZAKELIJKE CHECKLIST

Om het gemakkelijker te maken, hebben wij voor u een vragenlijst ontwikkeld. Na het beantwoorden van de vragen ontvangt u een overzichtelijke, op uw situatie toegesneden actielijst. In de actielijst vindt u de paginanummers uit de Gids voor verdere toelichting en voorbeelden.

GIDS VOOR NABESTAANDEN

Als u deze zaken het liefst zelf wilt regelen, dan kunt u gebruikmaken van de Gids ‘Wat te regelen na een overlijden’. De Gids geeft een praktisch en compleet beeld van wat er geregeld moet worden. De Gids maakt onderdeel uit van de box ‘Zorgzame nazorg’. Vraag ernaar bij uw uitvaartondernemer. Mocht hij deze box of Gids niet hebben, dan kunt u ze webshop bestellen.

Het kan u rust geven als een deskundig iemand u kan ondersteunen bij alles wat er op u af komt. In samenwerking met de ‘nabestaandenconsulenten’ bieden wij zakelijke nabestaandenzorg aan. Een nabestaandenconsulent van het LSV luistert in een eerste gesprek naar uw verhaal en geeft u inzicht in alle zakelijke regeldingen die u te wachten staan.


WAT KOST HET?

Een eerste nabestaandengesprek kost € 125,-- (inclusief BTW en exclusief reiskosten). Daarvoor ontvangt u een concreet advies over wat u in uw situatie kunt doen en wat u moet regelen. Daarna kunt u een offerte aanvragen voor het uitbesteden van deze zaken. U kunt dan zelf beslissen of de kosten opwegen tegen de baten.

KWALITEIT

Het Landelijk Steunpunt Verlies houdt een register bij van gekwalificeerde begeleiders. Al deze deskundigen voldoen aan hoge inhoudelijk en ethische eisen.

Wilt u een afspraak met een nabestaandenconsulent?
Bel of mail gerust voor meer informatie: 033 - 461 68 86.