In het leven zijn er veel momenten van verlies en het omgaan met verlies gaat veelal gepaard met hevige emoties.

Rouw is het antwoord dat we (als individu, familie, cultuur, samenleving) geven op het verlies van een betekenisvolle relatie. Het kan hierbij gaan om het overlijden van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van relatie (scheiding), verlies van werk en verlies van vaderland.

Rouw kan ingrijpende en soms traumatische vormen aannemen. Wanneer je bijvoorbeeld een dierbare verliest, dan verandert naar je gevoel alles in je leven. De wereld ziet er anders uit, niets lijkt meer hetzelfde. Wat eerst belangrijk leek te zijn, wordt vaak van ondergeschikt belang. Dat is een schokkende ervaring omdat het meestal ook betekent dat je niet meer op dezelfde golflengte zit als de mensen om je heen.

Dit en nog veel meer maakt dat er in toenemende mate behoefte is aan inzicht in rouw en verliesprocessen. Vooral voor diegenen die beroepsmatig, soms dagelijks, geconfronteerd worden met rouwende cliënten. Rouw is geen ziekte, het is de aanpassing aan een nieuwe situatie waarin iets er niet meer is. Maar hoe gaan we om met deze nieuwe situatie en wat geeft de professional kracht en inzicht in alle facetten van rouwverwerking.

De training Rouwzorg van het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) biedt een compleet programma waarmee rouwzorgers (vrijwilligers en beroepskrachten uit de sectoren welzijn, gezondheidszorg, pastoraal werk, onderwijs, uitvaartbegeleiding, justitie en politie ea.) die soms dagelijks geconfronteerd worden met rouwenden, hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten om rouwenden steun te bieden die ze nodig hebben.

De training Rouwzorg is ontwikkeld op basis van de training “Nabijblijven” (samenwerkingsproject met het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn en de Universiteit van Utrecht) en de geaccrediteerde Post-Hbo opleiding Rouw en verliesbegeleider van het LSV.

Wil je meeliften met de laatste ontwikkelingen of wellicht de overstap maken van vrijwilliger naar erkend rouw- en verliesbegeleider, onze opleidingen en training Rouwzorg beginnen weer in oktober 2022 bij het LSV in Amersfoort.

Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden en beschikbaarheid.