We bereiden ons steeds beter voor op de dood, we organiseren zelf de uitvaart en stellen samen met onze dierbare een wilsbeschikking op.

We willen steeds meer de regie over onze eigen uitvaart en over het hoe nu verder. Stapsgewijs regelen we onze eigen uitvaart en maken we vroegtijdig een checklist met wensen. Hoe moet de uitvaart er uit komen te zien, welke muziek, maar ook hoeveel volgauto’s, advertenties en wordt het een besloten kring of juist uitgebreid. Veelal is het de directe familie die het organiseert, maar dat is natuurlijk geen verplichting of noodzaak. Veel zaken kunnen worden vastgelegd in een wensenboekje, ofwel een wilsbeschikking.

Het wordt aangeraden om de wilsbeschikking altijd met een andere persoon samen op te stellen. Deze kan de wilsbeschikking ondertekenen en er op toe zien dat uw wensen worden nageleefd. Leg het vast op papier en behoudt één exemplaar van de wilsbeschikking zelf en deel een duplicaat met uw nabestaanden. Let wel, een zogenaamd wilsbeschikking is in tegenstelling tot een testament niet rechtsgeldig, dus dat bespaart u een kostbare wandeling naar de notaris. Uit eerbied en respect voor de overledene wordt er in de meeste gevallen er alles aan gedaan om uw wensen tot in de details te vervullen.

Buiten de persoonsgegevens is het raadzaam om zo gedetailleerd mogelijk uw wensen kenbaar te maken. Het verloop van de uitvaart, uw wensen bij het graf en/of de asbestemming. Een wilsverklaring is overigens heel iets anders dan een zorgverklaring, maar daarover leest u meer op de website: www.zorgverklaring.nl.

Bespreek met uw dierbare de wensen of neem vrijblijvend contact op met uw uitvaartondernemer. U kunt zelf bepalen hoe de uitvaart moet worden aan de hand van een eigen wensenlijst. Vraag naar de mogelijkheden van een wilsbeschikking.