Als weduwe en moeder die een kind heeft verloren weet Marrit van Exel als geen ander wat de impact van het verlies van je partner en/of kind is op het gezin.

“Ik kan je vertellen dat dat zwaar onderschat wordt. Het gaat veel dieper dan enkel de schouders eronder te zetten en positief te denken”, aldus Marrit van Exel op haar website.

Er kwam een berg regelwerk op haar af, dat moest worden opgepakt terwijl haar hoofd er niet naar stond. Pijn en verdriet beïnvloede haar leven. Ze sliep slecht en ze wist geen raad hoe nu verder in de toekomst. Financieel, woning, auto, kinderen, werk, notaris, verzekeringen, voogdij, belastingen, etc.. Ze was niet voorbereid op de rouw en de heftige emoties, want dat leer je natuurlijk nergens.

Hoe ga je om met alles te regelen in- en om het huis? Hoe ga je om met alle vrije tijd, vakanties, feestdagen en verjaardagen zonder partner te moeten doorbrengen? Ook de kinderen, hoe kun je ze steunen in hun verdriet terwijl je zelf niet eens weet hoe je er mee om moet gaan? Alle belangrijke levensbeslissingen lagen bij Marrit op het bord toen ze er alleen voor kwam te staan.

“Een groot gapend gat naast je”, zoals ze het zelf omschrijft op haar website terwijl de omgeving ook nog van alles van je wilt of wenst. Gelukkig had Marrit een begripvolle werkgever die haar de tijd gaf om één en ander op een rijtje te zetten. De impact van het verlies van een partner of kind op emoties, lichaam en dagelijks leven wordt zwaar onderschat. Evenals (financiële) zorgen voor de toekomst. Er zijn helaas nog steeds werkgevers die verwachten dat je na de uitvaart weer gewoon aan de slag kunt. Doe je het niet, dan dreigt er financiële ellende.

Ze is een petitie begonnen


Marrit van Exel is van mening, samen met inmiddels 80.400 ondertekenaars op petities.nl, dat rouwverlof beter wettelijk ingeregeld kan worden. Ze is de petitie begonnen voor een betere verlofregeling bij gezinsinkrimping: “Een uitgebreide rouwverlof-regeling bij overlijden binnen het gezin, ook via het UWV geregeld, die qua duur en behandeling vergelijkbaar is met zwangerschaps- en bevallingsverlof bij gezinsuitbreiding”.

Ondersteun je ook de petitie van Marrit van Exel, ga dan naar de petitie of bezoek haar blog over rouwverlof.

 

Bron foto: www.marritvanexel.nl