Recent was er een botsing tussen twee auto’s op de A4 bij Hoofddorp, een jongen van vier kwam daarbij om het leven.

Hij raakte zwaargewond door het ongeluk en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Drie andere inzittenden, de ouders en nog een kind, raakten gewond.

Een enorm groot verlies dat niet alleen nabestaande raakt, maar ook de directe omgeving zoals leerkrachten van scholen. Volgens Klaas-Jan Rodenburg van het Landelijk Steunpunt Rouw kunnen leerkrachten niet naar de klas voordat zij zelf een rouwproces hebben doorgemaakt. “Zij moeten eerst met elkaar praten en herinneringen ophalen over het overleden kindje. Rouwen is geen individueel, maar een sociaal proces. Dat gezamenlijk gesprek is nodig om het slechts nieuws vervolgens te kunnen vertellen aan de kinderen”, aldus Klaas-Jan Rodenburg.

Als de leerkracht de klasgenoten van het 4-jarige jongetje inlicht, kunnen zij volgens Rodenburg nog niet beseffen wat de dood is. “Cognitief en emotioneel kunnen zij dat nog niet begrijpen. Toch heeft het impact op de kinderen. Als leerkracht is het belangrijk om het hierover te hebben. Maak een ritueel, dat past bij de leeftijd van het kind, om het te verwerken. Dat kan een kaarsje met een foto zijn of vertel een verhaal. Verwoord in een fabeltje wat er gebeurt als een van hun vriendjes er niet meer is, zoals uit het boek “Maar Niet Uit Het Hart” van Toon Tellegen. Dat zijn prachtige dierenverhalen over afscheid. Lees dat voor en bespreek het met de kinderen”, aldus Rodenburg.

Volgens Klaas-Jan Rodenburg moeten kinderen iets kunnen vastpakken. ”Geef hen een voorwerp, bijvoorbeeld een steen als dat in het boek voorkomt. De kinderen kunnen die steen doorgeven zeggen dan: 'Voel maar even hoe hij nu bij jou aanwezig is'” zegt Rodenburg.

Het overlijden van een jong kind heeft nóg meer effect op de ouders van de klasgenoten. Het verlies is enorm plaatsvervangend. Dat raakt hen recht in het hart. “Betrek ouders erbij en vraag op welke manier zij dat willen. Maar vraag dat eerst aan de ouders van het kindje. Misschien willen zij er niemand bij hebben of vinden ze juist de betrokkenheid van andere ouders fijn, bijvoorbeeld bij de uitvaart”, aldus Rodenburg.

Eerder werd voetballer Rai Vloet (26), één van de inzittenden van de andere auto die betrokken was bij de botsing, vrijgelaten. Over de ouders van het 4-jarige jongetje en het jongste is nog niets bekend.

“Ook als er nog geen contact met de ouders is, moet er alvast afscheid genomen worden op school. Laat het stoeltje de rest van het schooljaar leeg. Dat is zijn plek, want hij is er nog. Dat werkt helend!”, aldus Rodenburg in een interview van het AD d.d. 14 november 2021.