Ook al is rouw heel persoonlijk, er zijn veel zaken die in ieder rouwproces terugkomen. Veel vragen, emoties en lichamelijk reacties zullen herkenbaar zijn voor iedereen die rouwt.

Iedereen gaat vanzelfsprekend anders om met rouw en verlies. Rouwdeskundigen hebben in de loop der tijd het proces en de emoties goed in kaart gebracht. Er is geen vast patroon voor rouw, maar er zijn wel een aantal taken waaruit het rouwproces bestaat. Geen vaste volgorde, want ze lopen allemaal door elkaar heen, maar veel taken komen wel regelmatig terug.

We kunnen aan deze taken de volgende woorden geven:

  • Erkennen: langzaamaan gaan beseffen dat de ander echt nooit meer terugkomt
  • Herkennen: omgaan met de warboel aan gevoelens
  • Verkennen: je aanpassen aan je veranderde leven, dat vorm moet krijgen zonder die ander
  • Verbinden: verder leven met je herinneringen, met die ander in je hart

In een rouwproces zijn er twee werkelijkheden die aandacht vragen: Je hebt een dierbaar iemand verloren die veel voor je betekende en moet daar een weg in zien te vinden. Maar ook het dagelijkse leven moet verder gaan. Het is belangrijk dat beide kanten aandacht krijgen, dat je tegelijkertijd het verdriet durft toe te laten en je leven weer op de rails krijgt.

“Het lijkt wel of ik gek word!” Deze uitroep is misschien wel het meest herkenbaar. Rouwen is een zoektocht in de chaos van wat er met je en aan je gebeurt. Het is met vallen en opstaan proberen weer greep te krijgen op alles wat wankelt in je bestaan. Rouwen is hard werken om te leren omgaan met alle emoties en een nieuw evenwicht te zoeken in het leven. Het kost energie en vraagt tijd, ruimte en aandacht.

Rouw kan zich in verschillende vormen uiten: in emoties, lichamelijke klachten, gedachten en gedrag. Deze vormen hangen ook met elkaar samen. Zo kunnen lichamelijke klachten een signaal zijn voor emoties die vast zitten, er (nog) niet uit kunnen komen.

Het Landelijk Steunpunt Verlies kan je wellicht helpen met advies, maar geeft tegelijkertijd ook handvatten om je te helpen met de verwerking van rouw. Op onze website hebben we veel onderwerpen over de emoties, het beeld en de zingeving, maar je zal ook een brede wegwijzer voor nabestaanden vinden die je kan helpen met de verwerking van het verlies.

Bezoek onze pagina “Wat is rouw” en klik op de diverse onderwerpen links in het menu.