Verlies van gezondheid

"Hoe is het met je?"

"Nou, ik ben ziek. Er is een ernstige ziekte geconstateerd. Ik was al een tijdje moe en vroeg me af wat er toch aan de hand was. Maar nu heeft de specialist bevestigd dat het niet goed zit. Ik ben blij dat ik weet wat er aan de hand is. Mijn moeheid heeft een naam en is medisch verklaarbaar. Dus ja, ik ben ziek. Ernstig ziek. Mijn ziekte verklaart alles."

Maar is dat wel zo? Ben je alleen maar je ziekte? Of ben je wie je was en wie je wilt worden? Ook nu er een ziekte geconstateerd is die je beperkingen oplegt? Er is een groot verschil tussen ‘Ik ben ziek’ en ‘Ik heb een ziekte’. Met ‘ik heb een ziekte’ zoek je naar mogelijkheden om je aan te passen aan je ziekte, om zinvol te leven ook nu je een aandoening hebt. Je duikt niet weg in een slachtoffer rol maar kijkt hoe je met je kwetsbaarheid of je beperking inhoud en betekenis kunt geven aan je leven. Ja, dat zal anders zijn dan voorheen. Maar het leven met een aandoening hoeft niet minder zinvol en vreugdevol te zijn.

Natuurlijk maakt het verschil hoe intens je de ziekte ervaart. Als de pijn of de stemming van depressiviteit zo intens aanwezig zijn, hoe kun je dan het leven blijven omarmen? De ziekte is dan alles overheersend en alles bepalend. Maar toch is het de moeite waard om het verschil te maken tussen ‘ik ben ziek’ en ‘ik heb een ziekte’. Dat laatste biedt mogelijkheden om te reflecteren op jezelf, om na te denken over wat je nog wel met je leven kunt, om te zoeken naar een betekenisvol leven, ook nu je een ernstige aandoening hebt.