Foto: Claire Droppert

 

TWEEDE HERDENKING VERJAARDAG DANA

 

Dit zei ik op deze 27e september 2015 bij het graf:

"Je staat op en wéet het is een bijzondere dag vandaag want Dana zou 3 jaar zijn geworden. Dáarmee ben je bezig, al een tijd van tevoren. Precies een jaar geleden, het was die dag ook mooi weer, was het verdriet nog erg vers, je zou kunnen zeggen rauw. Toch begonnen Daphna en Dana toen al bij wijze van spreken van ons weg te bewegen.

Nu zijn ze weer verder weg gereisd en dat komt ook doordat de tijd er nieuwe gebeurtenissen tussen heeft gestopt. Dus je denkt dat de rouw gaandeweg is verzacht, dat het minder rauw is. Wat over het algemeen wel klopt.

 

Tótdat je vanmorgen op Facebook de nieuwe foto van Joris en Dana aantreft die de meesten van jullie ook wel gezien zullen hebben. Die liefdevolle omhelzing en de troost die Joris lijkt te bieden aan zijn lieve mooie dochter. Oef dat komt in één klap weer heel hard binnen. Dat ontroert en doet pijn. Dat wat had kunnen zijn maar niet mocht zijn. De liefdesband die meedogenloos werd onderbroken. Het prille leven dat in de knop werd gebroken. Dus het zit ineens weer heel dicht onder de huid.

 

Ik zei het al, de tijd stopt er veel dingen tussen. We zijn allemaal een jaar verder nu vergeleken met 27 september 2014. Joris werkt weer na een voor hem erg moeilijke winter. En heeft een vriendin. Zijn tot dan toe zinloze leven biedt weer een zeker perspectief. Henk en Tamar zijn lange tijd naar Israël geweest en denken erover een langere periode daarheen te gaan. En mijn dochter ja die heeft met Bram een prachtige gezonde dochter gekregen, een nieuw leven gebaard. Die de mooie naam Mimi draagt en als tweede de even mooie naam Dana. Een prachtig geschenk van het leven maar natuurlijk niet zonder een zekere lading; Dana die ook zó in ons voortleeft. 

 

Toen Tamar en Henk het nieuws hoorden, eerst van Joris en kort daarop van Liselot stuurden ze ons als familie een hartverwarmende mail om ons van harte te feliciteren. Er is een passage in die mail die Annemarie en mij diep ontroerde en me erg bijblijft. Ik citeer: “Het is al vaker gememoreerd; mensen vertrekken uit het leven en nieuwe dienen zich aan. Ik hoop echt van harte dat het verlies van Daphna en Dana samen zal gaan met het beleven van plezier en blijdschap aan Mimi”.

 

Ware mooie woorden en ik ga ervan uit dat dit lukt!"