Foto: Claire Droppert

 

SPEECH


Wat ik nu ga zeggen is een verhaal over Verschrikking en Liefde. Een vreselijk noodlot heeft het leven van Daphna en Dana weggevaagd en wij blijven allen in verbijstering en intens verdriet achter. In 1 brute klap raakten mijn zoon Joris zijn vrouw en kind kwijt en verloren Tamar en Henk hun dochter en kleinkind. Een schokgolf die hen als eerste en ergste raakt. En daaromheen ons als familie, kennissen, en zelfs Nederland.

Er resteert nu een onwezenlijke leegte. Hoe nu overleef je als achterblijvers deze catastrofe? Dat is de vraag die heel veel mensen ons vanuit intense betrokkenheid stellen. Het antwoord ligt wat mij betreft besloten in hoe Daphna en Joris samen leefden. In de liefde die ze voor elkaar voelden traden ze de wereld open, onbevangen en met idealen tegemoet. 

Dit voerde hen naar vele plaatsen in Azië. Ze keerden twee jaar geleden terug naar Amsterdam om “even” een kind te krijgen. In september 2012 werd Dana geboren; een prachtige uiting van hun liefde. Het is een onverdraaglijke gedachte voor iedereen en zeker voor Joris dat haar jonge leven in de knop werd gebroken, juist nu ze zich bewust van de wereld werd. Daarna brachten hun idealen hen terug naar Azië. Ik zie ze nog staan op Schiphol toen ze in augustus vorig jaar het vliegtuig namen naar Cambodja. Een zware reis voor de boeg maar zó ontspannen, verwachtingsvol en gelukkig. Het gelukkigste stel dat we kenden zeiden we. Dat alles waren ze echt!

Iedereen voelde dat dit echt was. Veel mensen die ons condoleerden voegden er meteen aan toe “en ze waren zo goed bezig”. De wereld lag voor hen open en ook stonden ze open voor de gehele wereld. Op zo’n manier in de wereld staan, dat kon alleen maar omdat ze samen zoiets bijzonders hadden. Noem dat maar liefde, voor elkaar, voor Dana, mijn kleindochter, en voor de wereld. Deze liefde is verwoord in dat wondermooie gedicht dat op die indrukwekkende stille tocht op 2 mei in Amsterdam werd voorgedragen namens hun vrienden. Prachtig zoals jullie daar al kleumend stonden als 1 kring van verdriet voor Daphna, Dana en Joris. Ik proefde de onverzettelijke wil om er toen voor hem te zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie er ook daarna voor Joris zijn waar en hoe jij dat wilt Joris. Er was ook zo’n tocht in Phnom Penh. Die was zeker net zo hartverwarmend. Dank jullie daarvoor! De moord is een enorme schok hier in NL geweest maar het heeft daar in de woonomgeving van Joris en Daphna zo’n impact gehad dat sommigen zijn vertrokken en anderen zich daarop beraden. 

Daphna, Joris en Dana wat ik wil zeggen is het volgende. Jullie brachten golven van liefde in deze wereld die zoals we maar al te goed weten haar brute verschrikkingen kent maar die liefde is niet weg, die blijft! Kijk naar de kring van vrienden waar ik het over had. Denk aan de familiekring die zich in Bangkok bij Joris voegde en er daar bijna 2 weken lang voor hem en voor elkaar was. Het is voor ons in Nederland nauwelijks voor te stellen hoe het voor Joris,Wanda, Henk, Tamar en Edith voelde om dag in dag uit geconfronteerd te worden met het stille lichaampje van Dana. En permanent in onzekerheid te verkeren welke wending de volgende dag zou nemen. En denk aan de manier waarop de familiekring in Nederland zich aaneensloot om samen de klappen op te vangen en zaken hier te regelen. Waarbij de overweldigende belangstelling en liefde uit de omgeving voor ons allen een grote steun was. Rob jij was de regelende spil tussen Bangkok en hier en wat heb je hard gewerkt. En denk ook aan de contacten met de Liberaal Joodse gemeentes hier. 

Zoals een schokgolf van verschrikking, afschuw en verwoesting genadeloos over ons allen heen walste zo komt dus nu een warme vloed van liefde zachtjes maar onverzettelijk terugvloeien. En die zachte stroom wordt langzaamaan een warme zee; en met die warmte moeten we proberen de immense koude leegte te bestrijden. Met zo’n warme liefde proberen het onbegrijpelijke en immense verdriet te verwerken. Maar de warme vloed van liefde is dus niet te stuiten. Voor jou Joris mijn lieve zoon ligt er de opgave om opnieuw zin in je leven te vinden waaruit het voor jou aller-dierbaarste is weggevaagd. Joris ga er maar vanuit dat de golf van liefde die jullie samen in de wereld hebben gezet ook jouw leven weer binnen vloeit en je hart zal verwarmen. En wij zijn bij je wanneer, waar en hoe je wilt. Iedereen is bij je.

Vaarwel lieve Daphna en Dana.