Verlies-management

ROUWZORG OP DE WERKVLOER 

Het praten over dood, rouw en verlies op de werkvloer is dijwijls ongemakkelijk. Liever vermijden we dit soort onderwerp. Natuurlijk kijken we om naar een collega die een dierbare heeft verloren maar al gauw gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Dat is jammer, want als een werknemer de ruimte krijgt om te rouwen, is dit goed voor de persoon en voor de organisatie.

 

Na een lange periode van thuiswerken keren veel van ons langzaam weer terug naar onze werkplek, naar ‘het nieuwe normaal’. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend, als ieder van ons ook is geraakt door alle veranderingen en verliezen de afgelopen anderhalf jaar? Zijn leidinggevenden en collega’s daar wel van op de hoogte? 

  

Hoe kun je er als werkgever voor zorgen dat werknemers na deze intensieve periode weer thuis kunnen komen op het werk? En hoe ga je als werknemer om met alle veranderingen en verliezen die jou hebben geraakt? 

  

Samen met Nathalie Morales Campo https://www.linkedin.com/in/nathaliemoralescampo gaat Klaas-Jan Rodenburg hierover in gesprek en bieden inzicht, tools en tips aan zowel werkgevers als werknemers.  

 

Luister naar de Podcast van Klaas-Jan Rodenburg: Klik hier !

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Of kan jouw bedrijf wel wat begeleiding gebruiken in het ‘thuiskomen’? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.


Het loont om over verlies te praten. Want verborgen verlies verhoogt de kans op een sociaal isolement, depressiviteit, verzuim en een burn-out. En andersom: gedeeld verdriet werkt verbindend en vitaliserend. Uit onderzoek blijkt (Universiteit van Warwick) dat medewerkers met een hoog welzijnsniveau beter presteren dan collega's met een laag welzijnsniveau. Alleen daarom al besteden organisaties aandacht aan het welzijn van hun medewerkers. 

Organisaties kunnen te maken krijgen met rouw bij hun medewerkers. Denk aan het overlijden van een ouder, partner of kind van een medewerker of het overlijden van een medewerker zelf. Het helpt wanneer een organisatie gebruikmaakt van een rouwprotocol (zie in menu hiernaast over 'Verlies familielid werknemer' en 'Verlies van collega). 

Het Landelijk Steunpunt Verlies biedt bedrijfsmaatschappelijk werkers, personeelsadviseurs, managers, schoolmaatschappelijk werkers en mentoren trainingen en workshops op maat aan om rouw- en verliesgerelateerde problematiek te herkennen, bespreekbaar te maken en emotionele steun te verlenen. Ook geeft het LSV advies op maat. Hebt u belangstelling en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en vraag een persoonlijk gesprek aan met Klaas-Jan Rodenburg, directeur LSV.